پژوهشگاه نیرو
عناوین کل اخبار
تاکید بر اقتصاد اقلیمی  و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر / لزوم بازنگری اساسی در مدل توسعه اقتصاد انرژی
 

تاکید بر اقتصاد اقلیمی و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر / لزوم بازنگری اساسی در مدل توسعه اقتصاد انرژی

یکشنبه، 24 شهریور 1398 | Article Rating

دکتر اورعی رئیس انجمن علمی انرژی بادی ایران در گفتگو با خبرنگار روابط عمومی پژوهشگاه نیرو در خصوص  گسترش استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و توربین‌های بادی گفت: در دهه اخیر استفاده از انرژی­های تجدیدپذیر به ویژه بادی و خورشیدی در جهان شاهد رشد چشمگیری بوده و انتظار می‌رود این روند در سالهای آتی نیز با شتاب هر چه بیشتر ادامه یابد. برخی کشورها هم‌اکنون بخش قابل توجهی از انرژی الکتریکی مورد نیاز خود را از منابع تجدیدپذیر تأمین می‌کنند. به عنوان مثال کشور اسکاتلند 100% و اتریش 97% از برق مورد نیاز خود را از طریق منابع تجدیدپذیر شامل انرژی بادی، خورشیدی و آبی و دانمارک 45% از کل انرژی الکتریکی مصرفی خود را توسط توربین­های بادی مستقر در خشکی و دریا تأمین می‌کند. در سال جاری میلادی سهم صنعت انرژی بادی در اقتصاد جامعه اروپا به 36 میلیارد یورو و میزان اشتغال تخصصی ایجاد شده در این صنعت به 263 هزار نفر رسید. به دلیل سهم قابل توجه صنعت انرژی بادی در اقتصاد جامعه اروپا اخیراً پارلمان اروپا تصویب کرد که تا سال 2030 میلادی 32% از برق مصرفی این کشورها از طریق نیروگاه‌های بادی تامین شود. کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز با وجود برخورداری از منابع عظیم فسیلی، به شدت در حال توسعه استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر هستند.

وي گفت دلیل اصلی که  ما نتوانستیم آنطور که شایسته است از انرژیهای تجدیدپذیر در کشور استفاده کنیم، این است که اقتصاد انرژی ما ایراد دارد. تا زمانی که ما برق را به قیمت ارزان فروشیم، انرژی تولید شده از انرژیهای تجدیدپذیر انگیزه‌ای ایجاد نمی‌کند که  سرمایه گذار و بخش خصوصی بخواهد بر روی آن سرمایه گذاری کند. وقتی ما می‌دانیم که قیمت واقعی یک کیلووات ساعت برق برای کشور بین 1500 تا 2000 تومان تمام می شود و ما این برق را بین 80 تا 100 تومان می‌فروشیم  این یعنی اقتصاد انرژی را خراب کردیم و در این شرایط نمی توان انتظار داشت که انرژی تجدیدپذیر رونق پیدا کند. ما باید کاری انجام دهیم و آن این است که قیمت انرژی از جمله انرژی الکتریکی را واقعی کنیم و اجازه رقابت را به انرژی تجدیدپذیر با انرژی حاصل از سوخت‌های فسیلی بدهیم.

متاسفانه  بسياري در کشور با مقايسه برق توليد شده از نيروگاه بادي با نيروگاه هاي حرارتي که يارانه دريافت مي کنند اينگونه توجيه مي کنند که قيمت نهايي نيروگاه هاي حرارتي پايين‌تر است در حالي که عواقب آلودگي زيست محيطي و يارانه اخنصاص داده شده را در نظر نمي گيرند.

استاد تمام دانشکده برق دانشگاه صنعتی شریف اظهار داشت: عليرغم نقش تاثير گذار صنعت انرژي هاي تجديد پذيز در توسعه و اشتغال کشور بخصوص در مناطقي که با بحران بي آبي مواجه است ، متاسفانه نهادها ، مسئولين و سياست گذاران در اين حوزه عزم جدي براي حمايت و توسعه آن در کشور ندارند.

 ما باید بحث انرژیهای تجدید پذیر را جدی بگیریم. ما باید سندی به نام سند انرژی تهیه کنیم که در آن یک برنامه 5 الی 10 ساله  تدوین کنیم که طبق آن، ما مدل صنعت انرژی بادی را در کشور ایجاد کنیم و حاصل آن می‌شود توربین ها و نیروگاه‌های بادی که نه تنها برای خود کشور انرژی الکتریکی ایجاد می کند بلکه قابلیت فعالیت صنعتی و اقتصادی در عرصه بین المللی به ما می‌دهد. همانطور که گفتیم هیچ دلیلی ندارد ما نتوانیم در منطقه به یک کشور اجرا کننده پروژه‌های نیروگاه بادی تبدیل شویم. ما باید در توسعه صادرات غیرنفتی نقش ایفا کنیم که این یک مسئله بسیار مهمی است و باید به آن پرداخته شود.

وی تصریح کرد:  استفاده از انرژیهای تجدید پذیر در دنیا به دلیل کاهش آلاینده‌ها و نیر محافظت از آب  رو به گسترش است. 20 درصد از کل آلایندگی که در بحث آلودگی داریم ناشی از عملکرد نیروگاههای حرارتی است و مقادیر قابل توجهی از آب در تولید انرژی الکتریکی استفاده می شود. ما باید مسئله را فراتر از ا نرژی تجدیدپذیر ببینیم ما نیاز داریم به دلیل تغییرات اقلیمی که در کشور با آن مواجه هستیم از جمله کمبود آب، یک بازنگری اساسی در مدل توسعه اقتصاد انرژی داشته باشیم به ویژه در مناطق شرقی کشور. تازمانی که انرژی الکتریکی با یارانه ارائه می‌شود، اقتصاد انرژی دچار مشکل خواهد بود.

رئیس انجمن انرژی بادی گفت: خوشبختانه مناطق شرقی کشور از جمله استان خراسان رضوی از ظرفیت قابل توجهی در زمینه انرژی بادی و خورشیدی برخوردار است. تاریخ نشان می‌دهد که ایرانیان برای اولین بار در جهان از انرژی باد در آسیابها استفاده کرده‌‍‌اند که بقایای آن در منطقه نشتیفان هم‌اکنون نیز موجود است. تونل بادی فعال در خراسان رضوی به ویژه منطقه خواف به سمت جنوب ادامه یافته و تا سیستان و بلوچستان ادامه می‌یابد. طبق بررسی به عمل آمده ظرفیت مناطق مذکور در زمره یک درصد بهترین مناطق بادخیز جهان برای تولید برق است.

وی تاکید کرد: باید به سمتی برویم که در جهان به آن اقتصاد اقلیمی می گویند. یعنی ما باید به سمت صنایعی برویم که منطبق با اقلیم منطقه باشد در مورد مناطق شرقی کشور می توانیم از منابع عظیم انرژی باد و خورشید برخوردار شویم. باید کاری کنیم که این مناطق مهد انرژی تجدید پذیر شوند.

اورعی گفت: در مناطق شرقی کشور هم اکنون اقتصاد مبتنی بر کشاورزی است. در این مناطق از حالت کم آبی به سمت بی آبی می رویم و ادامه این روند دیگر ممکن نیست . باید صنایعی مانند انرژی بادی و خورشیدی را در این مناطق راه اندازی کنیم و از این طریق ضمن کمک به اقتصاد منطقه، برای جوانان تحصیلکرده و فارغ التحصیلان دانشگاهی نیز شغل ایجاد کنیم.

استاد دانشگاه صنعتی شریف، يكي از عوامل تاثيرگذار در استفاده از انرژي تجديد پذير در كشور را نيروي متخصص عنوان كرد و گفت: ايران در زمينه نيروي متخصص هيچ گونه كمبودي در كشور ندارد چراكه سالانه 250 هزار نفر در رشته هاي مهندسي فارغ التحصيل مي شوند.

وی در خصوص اقتصادی بودن سرمایه گذاری بر روی انرژیهای تجدید پذیر گفت: مسلما همانطور که در جهان ثابت شده است، سرمایه گذاری در توسعه فناوری انرژی بادی، قطعا از منافع ا قتصادی قابل توجهی برخوردار است. دلیل مهم این است که ما 3 ویژگی در کشور داریم که بسیار ارزنده هستند : اول منابع بادی : در کشور ما سرعتهای بالای باد را داریم که در جهان جزو 2 الی 3 درصد خوب دنیا هستیم. دوم زیربنای صنعتی کشور ، که به گونه ای است که می‌توان تولید تجهیزات نیروگاه بادی را داشت و  سوم نیروی جوان  و فارغ التحصیلان دانشگاهی هستند که اگر ما سرمایه گذاری کنیم می توانیم آنان را در این راستا به کار گیریم. صنعت انرژی بادی می تواند نقش قابل توجهی در اقتصاد ملی ما ایفا کند.

خوشبختانه ما در کشور نیروی انسانی شایسته‌ای برای توسعه انرژیهای تجدیدپذیر داریم. همچنین مراکز متعددی در دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی فعالیتهایی را در زمینه تدوین دانش فنی تولید انبوه توربین های بادی انجام داده اند. از جمله پژوهشگاه نیرو است که چندین سال است روی این پروژه ها در حال کار و توسعه هستند.

مشکل این است که حلقه نهایی زنجیر مفقوده است؛ یعنی از آنجا که اقتصاد انرژی شرایط مطلوبی ندارد، تقاضا برای تولیدات انرژیهای تجدیدپذیر وجود ندارد و بهترین کاری که برای تداوم این فعالیت می توانیم انجام دهیم این است که همزمان با تدوین دانش فنی و کار علمی و تحقیقاتی از طرف بازار برای این محصولات تقاضا ایجاد کنیم.

 

 

تصاویر
  • تاکید بر اقتصاد اقلیمی  و توسعه انرژیهای تجدیدپذیر / لزوم بازنگری اساسی در مدل توسعه اقتصاد انرژی
ثبت امتیاز
نظر جدید
تنها کاربران ثبت نام کرده مجاز به ارسال نظر می باشند.