آرشیو اخبار
نهمین نشست راهبردی از سلسله نشست‌های بازاندیشی دو دهه اصلاحات صنعت برق برگزار شد
 

نهمین نشست راهبردی از سلسله نشست‌های بازاندیشی دو دهه اصلاحات صنعت برق برگزار شد

نهمین نشست از سلسله نشست‌های بازاندیشی دو دهه اصلاحات صنعت برق به همت مرکز مطالعات سیاست‌گذاری و حکمرانی پژوهشگاه نیرو با حضور خبرگان صنعت برق برگزار شد.
چهارشنبه، 16 آبان 1403 | Article Rating

به گزارش پایگاه خبری پژوهشگاه نیرو، این نشست با موضوع سرمایه‌گذاری در طرح‌های بهینه‌سازی مصرف برق، ظرفیت‌ها، موانع، مشوق‌ها و توصیه‌های سیاستی، با حضور "هادی مدقق" مدیر کل دفتر برنامه‌ریزی کلان شرکت برق حرارتی و دبیر نشست، "احسان مرعشی" کارشناس و مدرس بهینه‌سازی و ممیزی انرژی، "سالار آتش‌پر" مدیر کل دفتر سیاست‌گذاری و توسعه فضای کسب و کار انرژی ساتبا، "مسعود خانی" مجری طرح‌های بهینه‌سازی شرکت توانیر و "کیومرث حیدری" عضو هیئت علمی گروه اقتصاد پژوهشگاه نیرو برگزار شد.

"در این نشست، مرعشی  ضمن بررسی قوانین و راهبردهای مدیریت مصرف انرژی در کشور، به ارائه مطالب در دو بخش شامل: بخش اول، معرفی ابزارهای سیاستی در موضوع مدیریت مصرف انرژی و بخش دوم قوانین مدیریت مصرف انرژی در ایران پرداخت.

وی ابزارهای سیاستی برای مدیریت مصرف انرژی را در چهار دسته ابزارهای قانونی، ابزارهای مالی و تشویقی، فرهنگ‌سازی - اقدامات داوطلبانه و ابزارهای مبتنی بر بازار دسته‌بندی نمود و به تشریح الزامات هر کدام از این ابزارها پرداخت.

مرعشی همچنین ضمن مرور ادبیات موضوع در جهان، به برخی از اقدامات انجام شده در سایر کشورها جهان در زمینه مدیریت اشاره کرد و افزود: بحث مدیریت انرژی حتی در کشورهایی که یارانه انرژی مطرح نیست نیز با جدیت پیگیری می‌شود.

وی در ادامه قوانین و راهبردهای مدیریت مصرف در کشور را تشریح کرد و  به مواردی نظیر 1ـ انفعال شورای عالی انرژی (ضرورت تجدید ساختار)، 2ـ عدم اولویت مدیریت مصرف انرژی در سیاستگذاری کلان کشور، 3ـ عدم اتخاذ تصمیم‌گیری جدی در خصوص مدیریت مصرف انرژی در بخش حمل و نقل و ساختمان، 4ـ پراکندگی در اهداف و قوانین تدوین شده و عدم تدوین برنامه اقدام با هدف بهبود کارایی انرژی، 5ـ عدم وجود نگاه بلندمدت در تصمیم گیری ها به ویژه در خصوص اقدامات قیمتی (تعرفه های مربوط به انواع حامل های انرژی)، 6ـ کمبود منابع مالی پایدار به منظور پشتیبانی از اقدامات مدیریت مصرف انرژی (شکل گیری سریع حساب بهینه سازی مصرف انرژی)، به عنوان مهم‌ترین مشکلات مدیریت مصرف کشور اشاره کرد.  

در ادامه بررسی شاخص‌های سیاست‌گذاری انرژی و سرمایه‌گذاری در بازار بهینه‌سازی توسط مدیر کل دفتر سیاست‌گذاری و توسعه فضای کسب و کار انرژی ساتبا انجام شد.

آتش‌پر در بخش اول به معرفی شاخص‌های اقتصادی در سیاست‌گذاری بهره‌وری انرژی پرداخت و  سه شاخص صرفه‌جویی/ تولید انرژی، شاخص معادل صرفه‌جویی/تولید انرژی و شاخص سرمایه‌گذاری به ازای توان صرفه‌جویی/ تولیدی را در ایران مورد بررسی قرار داد.

در بخش دوم نیز بازار بهینه‌سازی انرژی و محیط زیست در ایران بررسی شد. در این بخش ارکان بازار بهینه‎سازی در ایران معرفی شد و سپس عملکرد طرح‌های بهینه‌سازی ساتبا مورد بررسی قرار گرفت. در پایان نیز پیشنهادهایی برای بهبود وضعیت بهینه‌سازی انرژی در کشور به صورت زیر ارائه کردند:

  1. اجرای صحیح آیین نامه اجرایی ماده (۲۶) قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی
  2. سیاست‌گذاری بر مبنا شاخص‌های اقتصادی مناسب
  3. تقویت بخش تقاضای بازاربهینه‌سازی انرژی و محیط زیست
  4. تعریف و اجرا خدمات توسعه‌دهندگی در حوزه بهره‌وری انرژی و ایجاد بسترهای سرمایه‌گذاری در قالب بازار بهینه‌سازی انرژی و محیط‌‌زیست

در ادامه این نشست، "خانی" مدل تشویق سرمایه‌گذاری بخش غیردولتی در طرح‌های بهینه‌سازی مصرف برق ایران را مورد بررسی قرارداد.

وی ریشه ناترازی برق در ایران را اقتصاد برق عنوان کرد و به زیان انباشته شرکت‌های توانیر و برق حرارتی که بیش از 185 هزار میلیارد تومان است، اشاره نمود. همچنین میزان بدهی‌های جاری را بالغ بر 200 هزار میلیارد تومان دانست.

 وی به سرمایه گذاری سالانه 200 هزار میلیارد تومانی، به عنوان نیاز صنعت برق، برای رفع ناترازی تاکید و  به ظرفیت‌های قانونی موجود سرمایه گذاری در بهینه‌سازی از جمله ماده 12 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و بازار بهینه‌سازی و محیط‌زیست (گواهی صرفه‌جویی برق) اشاره کرد و  مواردی را در خصوص سرمایه گذاری در طرح‌های بهینه سازی ایران را بیان نمود.

خانی همچنین به سه ویژگی شامل " به بازپرداخت دولت متکی نباشد (مدل ماده 12 فاقد این ویژگی است)"، "تمرکز آن کاهش توان قابل رصد ساعت به ساعت باشد نه کاهش انرژی ماهانه (مدل بازار بهینه سازی فاقد این ویژگی است)" و "موجب افزایش ناترازی مالی صنعت برق نشود (مدل بازار بهینه سازی فاقد این ویژگی است)"به عنوان ویژگی‌هایی که مدل بهینه باید در سرمایه‌گذاری در طرح‌‌های بهینه‌سازی داشته باشد، اشاره کرد.

در انتها سخنرانان به سوالات مطرح شده پاسخ دادند و در پایان "مدقق" دبیر نشست، مباحث مطرح شده را جمع بندی نمود.

تصاویر
  • نهمین نشست راهبردی از سلسله نشست‌های بازاندیشی دو دهه اصلاحات صنعت برق برگزار شد
  • نهمین نشست راهبردی از سلسله نشست‌های بازاندیشی دو دهه اصلاحات صنعت برق برگزار شد
  • نهمین نشست راهبردی از سلسله نشست‌های بازاندیشی دو دهه اصلاحات صنعت برق برگزار شد
  • نهمین نشست راهبردی از سلسله نشست‌های بازاندیشی دو دهه اصلاحات صنعت برق برگزار شد
ثبت امتیاز
نظر جدید
تنها کاربران ثبت نام کرده مجاز به ارسال نظر می باشند.